torstai 13. tammikuuta 2011

Chaos Management 2011

Olen tässä jo jonkun aikaa miettinyt omassa pienessä mielessäni materia-asioita. Eli suomeksi sanottuna tavaran määrää ja laatua elämässäni, sekä omaa henkilökohtaista suhdettani materiaan.

Lähtökohtainen ongelma lienee hyvin monelle tuttu, ainakin lapsiperheille. Ajan kuluessa tavaraa pääsee kertymään nurkkiin ja kaappeihin. Ja kertymään lisää. Ja lisää. Ja vielä vähän lisää. Kunnes ollaan tilanteessa, jota voisi kutsua sanalla kaaos.

Me ostettiin uusi koti kolme ja puoli vuotta sitten. Tarvittiin isompaa, kun ei entiseen (80m2) mahduttu. Saatiin melkein tuplasti lisää tilaa, ja nyt sitä on 150m2. Tänne muutettaessa tilanne oli vielä hyvä. Säilytystilaa oli riittävästi. Nautittiin väljyydestä. Oli tilaa hengittää.

Vaan kuinkas on käynytkään parissa vuodessa. Taas ihmetellään, että mistäs tätä tavaraa taas näin paljon tuli? Kaapit natisevat liitoksistaan. Varasto on muuttunut mustaksi aukoksi, lattiasta kattoon asti laatikkoa, nyssäkkää ja pussukkaa, joista yhdestäkään ei tiedä mitä ne sisältää. Tavaroiden löytäminen eteenkin varastosta on muuttunut sellaiseksi mission impossibleksi, että mieluummin ostaa jo kaupasta uuden vastaavan kuin alkaa purkamaan varastoa halutun tavaran löytämiseksi. Jotain vissiin tarttis tehdä? Tavarakaaos alkaa olemaan jo niin massiivinen, ettei tässä enää mitkään pikku siivoukset auta. Isomman asunnon osto ei tule enää kysymykseen :)

Isoimmat ongelmat ovat seuraavat:
 • Tavaroilta puuttuu oma paikka
 • Iso osa tavarasta on tarpeetonta
 • Tavaroita ei löydä silloin kun niitä tarvitsisi

Olenkin päättänyt, että nyt hoitovapaani aikana (eli syksyyn 2011 mennessä), laitan tämän talon tavarakaaoksen kuriin. Deadline on tarkoituksella noin kaukana, koska tiedän, ettei tämä ole mikään helppo nakki. Meille turhaa, mutta myyntikelpoista tavaraa on paljon. Ja kirpparimyyntihän tunnetusti vie kyllä aikaa ja vaatii paljon työtä. Lisäksi projekti vaatii vielä muun perheen saamisen mukaan, yksinhän tämä ei onnistu.

Kysymys kuuluukin, kiinnostaako teitä kuulla projektin etenemisestä täällä? Itse ajattelin, että jos tekisin tavoitteestani julkisen täällä, voisin ehkä saada jotain aikaiseksikin? :)

7 kommenttia:

 1. Ilomielin luen täältä miten siellä tilanne edistyy.

  Meillä on nimittäin varsin sama ongelma, vaan en ole saanut apuja muulta perheeltä ja asia on jäänyt tekemättä. Kaaos on ottanut vallan ja taitaa pidemmän aikaa pysyäkkin.

  VastaaPoista
 2. Tottakai kiinnostaa, ehkäpä itsekin innostuu kun näkee jonkun muun onnistuneen projektissa!

  VastaaPoista
 3. Meillä kans ihan liikaa ja ihan turhia tavaroita, joten mielenkiinnolla lukisin :)

  VastaaPoista
 4. Niinku jo tiiät, että luen mieluummin kierrätyksestä ku kulutuksesta! :) Ja siitä, mitä löytöjä teet kirpparilta samalla kun myyt siellä omia. :) Tääläki varmaan 5säkillistä tavaraa oottelemassa pöytävarausinspistä...

  VastaaPoista
 5. Ehdottomasti kiinnostaa kuulla! Itselläkin tahtoo olla samaa "hamstraajan vikaa". Tosin parin viimevuoden aikana on tilanne mennyt (ainakin omasta mielestäni) parempaan suuntaan. Ongelmana oli/on se, että mitään en raskisi heittää pois. Ratkaisuksi nousi kirppikset eli olen säännöllisesti myynyt ylijäämätavaraa kirpparilla.

  VastaaPoista
 6. Tääläkin turhan tavaran säilyttäjä :) Olenkin jo varannut pariin kertaan kirppispöytää ja todella hyvin menny kaupan,niin vaatteet kun kipot yms muut jutut.Loput mitä ei mene kaupan menee kierrätykseen,joten niitä ei enää tarvitse kotiin raahata :)Suosittelen!

  VastaaPoista
 7. No, miten raivausprojektin on käynyt? Mua kyllä kiinnostaa kuulla :)

  VastaaPoista