maanantai 22. huhtikuuta 2013

Kiksejä Kierrätyksestä

Minä olen aina saanut jotain erityisejä kiksejä kun teen kierrätysompeluksia. Jotenkin se on niin tyydyttävää saada aikaiseksi jotakin käyttökelpoista vanhasta vaatteesta. Että on mahdollista antaa sille vaatekappaleelle uusi elämä, sille joka on jo roskistuomion saanut. Kierrätysompeleilla on niin paljon etuja, tässä niistä muutama.


Kierrätysompelu on edullista

Materiaalia on maailma pullollaan. Aloita vaikkapa omasta vaatekaapista; vanhoista t-paidoista, kauluspaidoista, lakanoista tai vaikkapa farkuista saa ihmeitä aikaan. Katso uusin silmin perintöverhoja ja pöytäliinoja, tuunaamalla saa tylsästäkin kankaasta jotain uutta ja mahtavaa. Muista kerätä talteen myös napit ja vetskarit! Ja jos ei omista kaapeista löydy, tyhjennä sukulaisten tai tuttavien kaapit. Kierrätyskeskukset ovat myös oiva paikka löytää kierrätysmatskua lähes ilmaiseksi.

Pojalle kalsarit naisten yöpaidasta sekä mustat resorit vanhasta t-paidasta. 
Kaava Long John / Ottobre. 


Kierrätysmateriaalien laatu on jo testattu

Kun harkitset käytetyn vaatekappaleen tai tekstiilin uudelleenkäyttöä kierrätysompeluksissa, sen laatu on jo todennäköisesti hyväksi ja kestäväksi todettu. Jos vanhan t-paidan kangas on pysynyt pesuissa hyvänä tähän asti, se sitä todennäköisesti on vielä pitkään uudessa vaatekappaleessasi. Tämä on mielestäni erittäin hyvä pointti näinä päivinä, jolloin uusien ja hintavien kankaiden laatu saattaa olla ihan sekundaa. (Mikään ei tympäise enemmän kuin 27€/m maksava kangas, joka menee käyttökelvottomaksi jo esipesussa, nimim. kokemusta on...)


Hihattomat paidat pojalle Ottobren ilmaiskaavalla
Materiaalina 2kpl naisten t-paitojaKierrätysompelu on hyvä tapa testata uusia tekniikoita ja kaavoja

Koska kierrätysmateriaalit ovat edullisia tai jopa ilmaisia, niitä kannattaa käyttää uusien tekniikoiden opetteluun ja kaavojen testailuun. Edelliseen kohtaan viitaten, kannattako näillä kankaiden hinnoilla käyttää niitä ihanimpia ja kalleimpia kankaita uusiin kaavoihin vain huomatakseen että kaava olikin epäsopiva? Ja mikä onkaan parempi paikka testailla niitä uusia tekniikoita kuin kierrätysompelus? Nappilistaa, napinläpi, napin ompelu, tere, pisarapääntie - nämä ainakin on mun opettelulistalla.

Materiaali naisten pitkähihainen t-paita, koko S
Napit kierrätetty.
Kaava Formal or Fun / Ottobre


Kierrätysompeleissa voi hyödyntää jo olemassaolevia ompelurakenteita

Vanhoista vaatteista kannattaa hyödyntää jo olemassaolevia ompelurakenteita mahdollisimman pitkälle, sillä säästää paljon aikaa. Hihansuut, helmankäänteet, nappilistat, sivusaumat - you name it! Helppoa ja nopeaa!


Pojalle paita koossa 122cm
Materiaalina kaksi naisten trikoopaitaa, koko S
Applikoinnit omista tilkuista
Hyödynnetty hihansuiden ja helman olemassaolevat käänteet
Kaava Raide / Ottobre


Kierrätys antaa uuden elämän tekstiilille, jolla on tunnearvoa

Tekstiileillä voi olla tunnearvoa, oli sitten kyse mummon pitsiliinoista, lapsuuden lakanoista tai teiniajan bändipaidoista. Pois niitä ei raski heittää, mutta itse en ainakan usko kaapissa makuuttamiseenkaan. Kierrättämällä ja tuunaamalla saa muistot elämään uudelleen.


Kaikissa ylläolevissa kuvissa olevat materiaalit (puma-paitaa lukuunottamatta) marraskuussa maallisen matkan jättäneen äitini jäämistöstä. 
Vaikka vaatteet eivät itselleni mahtuneetkaan, halusin niille kuitenkin uuden elämän jossain muodossa. Nyt niistä tuli pojalle vaatetta. 
Tuli hyvä mieli, ja niin luulen että olisi tullut äidillenikin, joka minulle tämän kierrätysintouden perintönä jätti.22 kommenttia:

 1. Ajattelemisen aihetta antava julkaisu :)

  VastaaPoista
 2. Kivoja kierrätysvaatteita! (Ja osanottoni äitisi poismenon johdosta.)

  VastaaPoista
 3. Suomessa syntyy vuosittain noin 120 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä. Siitä kolme neljäsosaa päätyy kaatopaikalle. Asukasta kohden laskettuna se tarkoittaa 17 kiloa vaatejätettä vuodessa. -MTV3-

  Ihanaa kun löytyy muitakin jotka kierrättävät! Ei vaatteeseen syntynyt pieni reikä tai muodista pois meneminen tarkoita sitä, että peli on täysin menetetty. Pienillä kikkailuilla syntyy loistavia uusia vaatteita, jotka eivät todellakaan häpeile uusien vaatteiden rinnalla. Kuten näistä sinunkin tekemistäsi huomaa (eihän näitä edes todellakaan tajua kierrätetyiksi jos ei tiedä). Ja käytetystä vaatteesta sitä vasta laadun huomaakin! Jos trikoo on kestänyt kauniina jo useita kymmeniä pesuja, tulee se tekemään sitä edelleen (tietenkin tiettyyn pisteeseen asti).
  Itselläkin odottaa iso kasa vaatteita, joista tulisi taikoa perheelle kesävermettä. Kunhan saan tuon remontin vain ensin alta pois ;)

  VastaaPoista
 4. Loistava postaus! Itselläni on pussikaupalla epäsopivia vaatteita joita kaapistani olen poistanut, mutta en enää raaskinut laittaa niitä pois. Näin niissä kaikissa jotain uutta tulevaa. Vain se toteutusaika puuttuu :D

  VastaaPoista
 5. Puhut kyllä niin totta! Olen jonkun verran hamstrannut kirpparilta vanhoja vaatteita, joiden kuoseista tykkään. Vielä odottavat ompelijaansa, kun en sopivia kaavoja ole löytänyt ja ompeluinnostus edelleen vasta tekee heräämistään vuosien jälkeen. Vanhoja retrollisia lakanoita, verhoja ja pöytäliinoja on jemmassa myös. Uudet kankaat on aika kalliita kaiken lisäksi.

  VastaaPoista
 6. Niin totta! Kivoja vaatteita kuvissa :)

  VastaaPoista
 7. Järkyttävää miten paljon tekstiiliä menee kaatopaikalle! Sinne menee varmasti täysin käyttökelpoista vaatetta ja toisaalla joku kaipailee itselleen uusia vaatteita, olkoon vaikka käytettyjäkin.

  Myönnän kuuluvani samaan porukkaan joka pyrkii tekemään jotain uutta vanhasta, suurin osa vaatteista/tekstiileistä odottaa pääsyä siihen käsittelyyn (ja samaan aikaan tuskailen ettei ole tilaa ;) )
  Napit ja hyväkuntoiset vetskarit otan talteen. Mikäli vetskari aaltoilee ei sitä saa millään suoraksi uudessakaan kohteessaan, minä en ainakaan ole siinä onnistunut kertaakaan, ja silloin muutoin siisti vaate näyttää rumalta.

  VastaaPoista
 8. Kiitos näistä ajatuksista! Itse olen leikannut viime aikoina paljon vanhoja vaatteita matonkuteiksi. Niistä aion kutoa uuteen taloomme mattoja. Tämä postaus herätti ajatuksia siitä, että niitä voisi entistä enemmän käyttää myös ompelussa. Erityisesti huomio tuosta materiaalien testauksesta...

  VastaaPoista
 9. Mä niin allekirjoitan nämä sinun kiksisi :-)

  VastaaPoista
 10. Ihania vaatteita ihanien tarinoiden takaa. Itse harrastan vahvasti kierrätysompeluja ja sainkin monta jätesäkkiä kankaita ystäväni vanhempien perintönä.

  VastaaPoista
 11. Ihania vaatteita ihanalla tarinalla! Itse harrastan kierrätysompeluita hyvin vahvasti, varsinkin kun olen saanut ystäväni vanhempien jäämistöistä kolme jätetäkillistä tavaraa.

  VastaaPoista
 12. Mä saan myös kiksejä vanhojen vaatteiden käytöstä ompelussa. Joku siinä saa aikaseksi sellaisen voittaja-fiiliksen.. ;D Juuri äsken postasinkin taas paidan, joka on osittain koottu kirpparivaatteesta.

  VastaaPoista
 13. Totta joka sana! Itsekin juuri ompelin pojan t-paitaan hihat omasta hyväkuntoisesta, mutta pesussa kutistuneesta jumppapaidasta - vai olisinkohan minä vain kasvanut leveyttä urheiluvuosien jälkeen... ;) Myös nyppääntyneet ja vähän jo haalistuneetkin vaatteet tulee leikeltyä matonkuteiksi iloisen kirjaviin räsymattoihin. Ja napit talteet, tottakai! :)

  VastaaPoista
 14. Tosi hyvä kirjoitus teemansa puolesta! Ja niin kaunis ajatus äidin, mummon, vaatteista pienen lapsen lämmittimenä <3

  VastaaPoista
 15. Sinulle on haaste blogissani, mikäli et ole saman haasteen uhriksi vielä joutunut!

  VastaaPoista
 16. Tosi hyvä kannustin, jospa mahdollisimman moni innostuisi kokeilemaan vaatteiden muokkaamista tällä tavalla ihan uudeksi! :)

  VastaaPoista
 17. ...Ja nyt pari kuukautta myöhemmin...
  http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2013/06/muumipaidat.html
  Kiitokset inspiraatiosta, sopiiko jättää blogiini linkki tänne, laitetaan ideat kiertämään :)

  VastaaPoista
 18. No voi että, olin just kirjoittamassa aivan samat sanat omaan blogiin! Eihän mun nyt tarviikaan, kun sinä jo kaiken olennaisen kirjoitit! :) Kierrätysompelu on niin siistiä. Sitä iloa, mikä tulee uuden elon puhaltamisesta vanhaan. <3

  VastaaPoista
 19. No voi että, olin just kirjoittamassa aivan samat sanat omaan blogiin! Eihän mun nyt tarviikaan, kun sinä jo kaiken olennaisen kirjoitit! :) Kierrätysompelu on niin siistiä. Sitä iloa, mikä tulee uuden elon puhaltamisesta vanhaan. <3

  VastaaPoista