lauantai 21. toukokuuta 2011

Näin ommellaan kangaskori

Nyt on aikoihin eletty, kun meikäläinen alkaa ohjetta kirjoittamaan, aloittelija itsekin! Mutta sellaista pyydettiin, niin eihän se auta kuin alkaa ohjetta tekemään.

Eli seuraavanlainen kangaskori olisi tarkoitus tehdä.


Ensin valitaan päällys- ja vuorikangas. Minä käytin samaa kangasta molemmissa, mutta voivat toki olla eri kankaitakin. Kankaissa pitäisi olla sen verran jämäkkyyttä, että kori pysyy pystyssä. Kangasta voi vahvistaa silitettävällä tukikankaalla, kuten minä tein tässä korissa. Toki, jos kangas on tarpeeksi jämäkkää, tukikankaita ei tarvita. Tukikangas on tuota valkoista, Vliesline G700 -merkkistä.


Sitten valitaan astiakaapista joku pyöreä lautanen tai kippo, joka toimii mallina kangaskorin pohjalle. Minulla tässä käytössä leipälautanen. Piirretään kankaalle mallin mukaiset pyörylät, yksi kappale vuorikankaasta ja yksi päällyskankaasta. Ja tukikankaasta myös, jos sitä haluaa käyttää. Leikataan pyörylät.


Mitataan pyörylöiden ympärysmitta.Seuraavaksi leikataan kangaskorin "runko", eli suorakulmio, jonka leveys on pyörylän ympärysmitta (ei saumanvaroja) ja korkeus haluamasi korkeus sekä + 2cm saumanvaroja.

Nyt pitäisi olla seuraavanlaiset kangaskappaleet leikattuna. Vuori- ja päällyskankaat:


Tukikankaat, jos niille on tarvetta.


Tähän koriin laitoin tukikangasta sekä vuoriin että päällyskankaaseen, mutta näin jälkikäteen olisi riittänyt pelkästään päällyskankaaseen. Kun vuoriin ei laita tukikangasta, niin se ehkä "istuu" paremmin kuin tukikankaallinen vuori. Mutta makuasioita nämä ovat.

Sitten silitetään tukikankaat kiinni.


Huom! Tukikankaat kannattaa silittää esim. harson läpi, ettei satu niin että tukikankaan liima pala kiinni silitysrautaan!! Tämän kuvan jälkeen nimittäin hinkkasin tunnin silitysrautaa, kun vahingossa sattui tukikangas olemaan väärinpäin, eli liimapuoli silitysrautaan päin... Ja jos silitysrautaan sattuu palamaan kiinni mitä tahansa, on ruokasooda ihan ehdoton putsari, sillä minä sain silitysraudan takaisin elävien kirjoihin...

Mutta takaisin ohjeeseen. Samalla silitysraudan kuumennuksella silitä päällys- ja vuorikankaiden yläreunaan 1cm taitteet.


Jos haluat lisätä koreihin merkkejä tai applikaatioita tai jotain muuta, helpoin on tehdä ne tässä vaiheessa.  Itse en jaksanut näihin koreihin mitään krumeluureja lisäillä.

* * *

Sitten päästäänkin ompelemaan. Ompele suorakulmion lyhyet sivut toisiinsa oikeat puolet vastakkain n. 1cm saumanvaralla. Silitä sivusaumat auki, tulee siistimpi.


Neulaa pohja kiinni runkoon, oikeat puolet vastakkain.


Ompele pohja kiinni runkoon n. 1cm saumanvaroilla.


Leikkaa saumanvaroja vähän kapeammiksi.


Toista edelliset kohdat vuorikankaalle. Lopputuloksena on kaksi samankokoista koria. Käännä päällys oikeinpäin, jätä vuori nurinpäin.


Survo korit sisäkkäin. Neulaa yläreuna kiinni. Yläreunojen tulee sopia yhteen just eikä melkein. Jos ei ihan sovi yhteen, ei hätää. Irrota neulat, ota isomman sivusaumasta sen verran sisään että yläreunat passaa täsmälleen yhteen. Allaolevassa kuvassa näkee, miltä näyttää kun ei ihan yläreunat passaa, eli jää tuommoinen kupru.


Tältä yläreunan sitten pitäisi näyttää, kun reunat sopivat yhteen.
Ompele yläreunat yhteen ihan läheltä reunaa.


Ja tadaa, kori on valmis!
17 kommenttia:

 1. Ihana kangas! On ehkä pakko tehä joskus, tai sitte kehittelen sen suorakaiteen korin joita tarvittais tuola lelukaapissa... :)

  VastaaPoista
 2. Jee! Nyt pääsen tekemään näitä :D
  Tai siis tiesinhän minä kuinka sellainen tehdään, mutta teit elämäni vielä hitusen helpommaksi. Kiitos siitä :)

  VastaaPoista
 3. Ihana ja selkeä ohje! =) Ja mikäpä ettei hiljattain ompelun alkanut voisi ohjetta tehdä, kukas paremmin tietäisi miten rautalangasta kannattaa vääntää!! =D

  Mihinkähän meillä tarvittais noita... hmmm..

  VastaaPoista
 4. Oikein kiva ja selkeä ohje!
  Samanlailla ten itsekkin (en ole blogannut), joskin pyöreisiin osiin leikkelin sellasia loveja, mut toi kapeaksi leikkaaminenkihan on oiva konsti :)
  Lisäilen tuonne linkkilistaani :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos ohjeesta, ehkäpä minäkin jossain vaiheessa kokeilen tehdä tuommoisen.

  VastaaPoista
 6. Oi miten oiva ohje ja upea kangas, kiitokset ja kokeilemaan jossain vaiheessa!!!

  VastaaPoista
 7. Hei mahtava tieto tuo ruokasoodalla silitysraudan putsaaminen, pitääpä muistaa kun ensi kerralla möhlii ja silittää tukikankaan väärinpäin...:) Ensimmäisellä (ja toivottavasti viimeisellä) kerralla menin kyllä ihan neuvottomaksi, onneksi äiti jollain muulla keinoin sen puhdisti pitkien taisteluiden jälkeen...

  VastaaPoista
 8. Kylläpä oli mukava ohje :)
  Haaveissa olis tehdä tuollainen kori nuorimmaisen leluille, mutta eipä ole saanut aikaiseksi.. Pitäisi tehdä niin iso, ettei se varmaan pysyis pystyssä vaikka kuinka tukikangasta laittais..

  VastaaPoista
 9. Kiitos! Helpon oloinen ohje ja selkeästi olit saanut sen ulosannettua! (Olikohan tuo nyt mikään oikea sana... :-D)
  Tuota voisi kyllä varioida ja tehdä erimallisia. Juu ja sellainen jättikori olis kyllä kans makee. :-)

  VastaaPoista
 10. Kiitos kivasta ohjeesta! Näitähän voisi meikäläinenkin osata ommella:) ja tulisivat ihan tarpeeseen kunkaikki askartelurojut on sikin sokin.

  VastaaPoista
 11. Kiva ja helppo ohje, nyt vaan pitää miettiä, että mihin tarvitsen kangaskoreja, koska tahdon ommella sellaisen... =)

  VastaaPoista
 12. Kiitos ohjeesta!

  Minäki aion yrittää, tämä näyttää niin kivalta. :) Ja taas saa kangasvarastoja pienemmäksi jotta on syy hankkia lisää...

  VastaaPoista
 13. Kiitos ohjeesta, testattu on! Vähän vielä selvästi harjoitusta vaatii. Seuraavalla kerralla teen vuorin muutaman millin pienemmäksi kuin päällisen. Piti tehdä pari vähän hallitsematonta "rypytystä" matkan varrella. Ohje oli tosi selkeä ja työ helppo surauttaa! Tein omaan versiooni muuten vielä taskut sisälle. Ensi viikolla blogissakin esittelen.

  VastaaPoista
 14. Kiitos ohjeesta! Mäkin oon iät ajat aikonut näitä tehdä mut ikinä en oo aloittanut hommaa. Nyt se aloittaminen on helpompaa. :)

  VastaaPoista
 15. Kylläpä se on yksinkertaista, kun näin sen ohjeistat. Meinasin alkaa tehdä juuri tuollaista, mutta olisin tehnyt varmaan tuhat kertaa vaikeammalla tavalla. :D Oli siis hyvä, että bongasin ohjeet. Kiitos!

  VastaaPoista
 16. Kiitos tästä ohjeesta! Eilen tein korin tällä ohjeella ja oli kyllä tosi selkeä ja hyvä:) Blogissa on nähtävillä mun tuotantoni.

  VastaaPoista
 17. KIITOS ohjeestasi! Olipas kerrankin hyvä ohje, josta ottaa oppia!

  VastaaPoista